Edukacja prozdrowotna stanowi bardzo ważny element kształtowania i utrwalania prawidłowych nawyków zdrowego stylu życia, w tym nawyków żywieniowych dzieci. Nawyki prozdrowotne powinny być kształtowane od wczesnego dzieciństwa. Zdrowy styl życia czyli prawidłowe żywienie, aktywność fizyczna na świeżym powietrzu, właściwa higiena, odpowiednia długość snu są istotnymi czynnikami prawidłowego rozwoju dziecka, jego zdrowia i samopoczucia.
RODZINNE KUCHCIKOWO
Wspólne gotowanie to pomysł nie tylko na wyczarowanie pożywnych i zachęcająco wyglądających smakołyków w pogodnej atmosferze. To przede wszystkim świetny i smaczny sposób na wspólne spędzanie czasu, rozwijanie umiejętności współpracy i wzajemnej komunikacji. Zdrowe domowe słodycze są słodkie, mają dobry skład i z powodzeniem sprawdzą się jako zdrowsze alternatywy dla klasycznych słodyczy. Domowe przekąski na słodko to nie tylko sposób na umilenie dzieciom zabawy i nauki. Łakocie z owocami czy czekoladą sprawią, że maluchy nabiorą siły i energii do rozwiązywania kolejnych zadań.
KOLOROWA PRZEKĄSKA OWOCOWO- RYŻOWA
Smaczne, zdrowe, pyszne i przede wszystkim szybkie. Czyż nie takie posiłki lubimy najbardziej :-)Wafle smarujemy Twarogiem delikatnym naturalnym lub jogurtem naturalnym i dodajemy plasterki ulubionych owoców. Następnie polewamy miodem lub polewą np. ze świeżych malin i posypujemy pokruszonymi orzechami. Smacznego!

Domowe żelki można zrobić na wiele sposobów i sami musimy zadecydować, który bardziej nam odpowiada. Wybierz substancję żelującą:
Agar to bezsmakowa substancja żelująca pochodzenie roślinnego.
Żelatyna to substancja pochodzenia zwierzęcego, jest łatwo dostępna, no ale…. właśnie. Decyzja należy do Ciebie.
Żelki z agarem
Składniki:
1/2 szklanki soku
2 łyżeczki agar agar
Wykonanie:
Do garnka wlewamy sok i podgrzewamy na małym ogniu (ale nie zagotowujemy), następnie dodajemy agar, dokładnie mieszamy i rozlewamy do foremek. Smacznego!
Żelki z żelatyną
Składniki:
250 ml soku
3-4 łyżki żelatyny
Wykonanie:
Do garnka wlewamy sok z owoców i wsypujemy żelatynę. Całość podgrzewamy, aż żelatyna się rozpuści. Rozlewamy do foremek i odstawiamy na kilka godzin. Smacznego!
JEŚLI WOLISZ PRZYGOTUJ ŻELKI Z GALARETKI
BATONIKI OWSIANE Z MALINAMI I KAWAŁKAMI GORZKIEJ CZEKOLADY

Składniki
- 2 szklanki płatków owsianych górskich
- 1 szklanka mleka
- 5 łyżek jogurtu naturalnego
- 3 łyżki masła orzechowego
- 2 małe banany
- kilka kostek gorzkiej czekolady
Wykonanie
- Do miski wsypujemy płatki owsiane, zalewamy mlekiem, a następnie dodajemy jogurt naturalny, masło orzechowe i rozgniecione banany – mieszamy. Gotową masę zostawiamy na około 15 minut, a następnie przekładamy do keksówki wyłożonej papierem (u mnie 2 sztuki, wymiary 25×11).
- Posypujemy malinami i kawałkami czekolady. Pieczemy w 180 stopniach około 20 minut.
- Kroimy w prostokąty. Zdrowe batoniki możesz podać z jogurtem naturalnym. Miłośnicy czekolady mogą maczać batoniki w roztopionej czekoladzie z odrobiną masła, śmietanki kremówki lub polewą domową 🙂
CIASTECZKA OWSIANE Z BANANAMI

Składniki:
- 2 dojrzałe banany
- 100g płatków owsianych
- łyżeczka miodu (opcjonalnie)
Wykonanie:
- Rozgrzej piekarnik do 175°C (grzanie górne i dolne).
- Obierz banany, włóż do miski i rozgnieć je na papkę widelcem. Jeśli zamierzasz użyć miodu, teraz jest dobry moment, by go połączyć z owocami.
- Do bananowej papki wsyp płatki owsiane, całość dokładnie wymieszaj.
- Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
- Czystymi dłońmi formuj zgrabne ciasteczka z mieszaniny bananów i płatków owsianych. Układaj je kolejno na blasze do pieczenia.
- Piecz ciastka pośrodku nagrzanego piekarnika przez 20 minut. Przed podaniem pozwól im ostygnąć.
PIRAMIDA ŻYWIENIA
